Stół wiejski to nie tylko dobre jadło, lecz także specjalny wystrój wesela. Istnieje mnóstwo pomysłów na wygląd stołu wiejskiego. Należy tylko zadecydować który styl oraz zastawienie stołu odpowiada nam szczególnie.

Stół winien wyglądać swojsko więc najlepiej z drewnianym daszkiem kojarzyć się ze sklepikiem w stylu rustykalnym. Mogą zwisać z niego pęta kiełbasy, czosnku, papryczki. Poniektórzy przybierają go ponadto słomianymi akcentami, kłosami zbóż, kompozycjami dzikich kwiatów (słoneczniki także mile widziane), owocami. Napotkamy także stoły z ozdobionym kapeluszem sołtysa, barwnymi chustami cepeliowskimi zamiast standardowego obrusu, chomątami, i chociażby całymi postaciami manekinów odzianych w standardowe pasiaki. Musi być po prostu klimatycznie oraz wesoło – taki stół przyciąga do wspólnego biesiadowania, rozmów oraz dowcipów. Zazwyczaj integruje całą społeczność weselną!

Zdecydowanie na każdym stole wiejskim winna odnaleźć się jędrna wędlina z nogą. Zawsze zwraca uwagę swoim wyglądem oraz kusi zapachem. Jest to ważny czynnik oraz naturalny ” magnes ” stołu wiejskiego. Należałoby pamiętać, iż żeby stół wiejski był odpowiednio przygotowany oraz wyglądał prawdziwie musi być bogato zastawiony, prawdziwie po staropolsku gdzie stoły uginały się pod ciężarem podawanego jedzenia! Wiele osób ceni także jako przystawkę kabanosy, wędzony oraz palony boczek albo karczek, białą kiełbasę, śledziki po staropolsku, ryby wędzone (węgorz, płoć) tatra lub zimne nóżki. Do wielkiej ilości pasztetów, kiełbasek, wędlin oraz smalcu obowiązkowo należy podać w specjalistycznym garncu albo słoiku swojskie kiszone ogórki. Doskonałymi dodatkami będą także grzybki marynowane, dynia w occie, śliwki marynowane, pomidory albo ogórki konserwowe oraz pozostałe typowe zakąski. Należy pamiętać także o przyprawach: soli oraz pieprzu.

W co zaopatrzyć wiejski stół?

Dach stołu pokryty jest zazwyczaj strzechą oraz w zestawieniu z jedzeniem daje rewelacyjny rezultat. Na stole wiejskim znajdują się tylko produkty wiejskie: kiełbaska wiejska, wędlina, kabanosy, salceson, bekon, szynka z nogą, schab wypiekany, pasztet, pasztetowa, ogórki kiszone, smalec, czosnek, chleb wiejski, piwo w beczce, samogon, żubrówka itp. Należy pamiętać o tym aby stół wiejski był bogato zastawiony. Im więcej jedzenia tym lepiej. Wszyscy goście weselni na pewno z chęcią spróbują czegoś innego. Czegoś na co nie zawsze są w stanie sobie pozwolić w zapracowanym życiu codziennym. Z zasady najszybciej znika wszystko właśnie ze stołu wiejskiego.

Stół wiejski bez samogonu?

Czasami domy weselne mają stół wiejski w asortymencie menu ślubnego. Jeśli jednakże ktoś jest oryginalny może samodzielnie stworzyć sobie taki stolik. Można także wynająć firmę jaka wykona go w sposób specjalistyczny. Na stole wiejskim nie może również zabraknąć alkoholu dla prawdziwych mężczyzn więc samogonu domowej roboty. Chociaż momentami samogon na weselach przynosi ze sobą trudne sytuacje, to jednakże musimy liczyć, iż męska część naszych gości ślubnych potrafi kosztować się tym alkoholem z głową. I samogon nie spowoduje, iż zakończą oni wesele przed czasem.

http://wedlinyzdebiny.pl/Sprawdź, jakie wędliny oferuje rodzinna masarnia z tradycjami Wędliny z Dębiny – sprawdź!

 

 

Written by Redaktor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *